Anne Sterenberg

Sinds maart 2022 is Anne raadslid in de gemeente Soest.

Portefeuilles: 

  • Fractievoorzitter
  • Bestuurlijke taken
  • Bestuurlijke vernieuwing
  • Sociaal domein 

Wie is Anne

In november 2019 ben ik inwoner geworden van ons mooie dorp Soest. Daarvoor woonde ik ongeveer 10 jaar in Haarlem, maar oorspronkelijk kom ik uit Leeuwarden, waarbij ik mijn laatste jaren in Friesland in een klein dorpje woonde (Wirdum). Vervolgens trok ik voor mijn studie richting de randstad. ‘Die zien we niet meer terug’, zeiden mijn ouders toen al. Ik studeerde in Den Haag af bij Defensie (Informatie dienstverlenend management) en belande vervolgens in Haarlem.

Vanuit daar werkte ik o.a. als informatiespecialist bij de Eerste Kamer en vervolgens in een vergelijkbare rol bij diverse advocatenkantoren om vervolgens als adviseur aan de slag te gaan bij de provincie NH. Naast mijn werk behaalde ik mijn Master Bestuurskunde. Toen ik deze had afgerond dacht ik, nu heb ik tijd over om iets terug te doen voor mijn stad. In 2014 werd ik lid van de Haarlemse gemeenteraad. In 2017 werd ik fractievoorzitter en lijsttrekker.

Toen ik eind 2019 in het midden van het land aan de slag ging als bestuursadviseur bij de politie en mijn vriend en ik de tijd rijp vonden om te gaan samenwonen, kwam Soest op ons pad. Een moeilijke beslissing om de plek waar je geworteld bent, te verlaten voor nieuwe avonturen. Het loslaten van de stad, maar vooral ook de werkzaamheden in de raad. Ik vind het namelijk ontzettend mooi om iets terug te mogen doen voor de gemeente waarin je woont, waar je je thuis voelt.

De VVD voelt voor mij ook als een thuis, een ‘club’ waar je je eigen kansen moet creëren, waar niet iedereen gelijk hoeft te zijn maar wel wordt verwacht dat je je eigen verantwoordelijkheid en initiatief neemt. Bij mijn afscheid uit de Haarlemse raad, voorspelden velen al dat dit geen definitief vertrek uit de politiek zou zijn. Ik ben de Soesters dan ook ontzettend dankbaar dat ze mij hebben gekozen om hun te mogen vertegenwoordigen in de gemeenteraad in Soest. Ik ga er alles aan doen om recht te doen aan de stemmen die ik heb gekregen. In Haarlem heb ik geleerd hoe belangrijk het is om het mooie te koesteren, in Soest en Soesterberg geldt dat zeker voor het dorpse en groene karakter. Daar wil ik mij dan ook graag voor inzetten. Maar ook voor een onderwerp dat wat mij betreft te weinig aandacht krijgt, het sociaal domein. De thema’s wonen en duurzaamheid kregen bij de verkiezingen veel aandacht, maar het zijn van raadslid draait niet alleen om de stenen in je gemeente, het kennen van iedere straathoek (want die ken ik zeker nog niet allemaal) of het meegaan in de nieuwste duurzaamheidsontwikkelingen, nee het draait voor mij ook echt om onze inwoners. En wat dat betreft, mogen we daar wel wat vaker bij stilstaan.

Mijn levensmotto is: ‘blijven ademen’, wat overigens ook perfect past bij een hobby waar mijn vriend en ik in de corona periode mee zijn gestart: duiken. Verder houden we van het maken van mooie reizen (zo hebben we elkaar ook ontmoet) en zijn we groot Formule 1 fan en zijn we dagdagelijks het personeel voor onze kat Krekel die we in 2020 hebben geadopteerd.