VVD weer de grootste in Soest

In Soest is de VVD de grootste geworden bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.

 De liberalen kregen in deze Utrechtse gemeente 19,5 procent van de stemmen. Dat betekent een stijging ten opzichte van vijf jaar geleden, toen de partij op 17,0 procent uitkwam.

De PvdA boekt een forse winst en stijgt daarmee naar de tweede plaats. De partij van Europees lijsttrekker Frans Timmermans haalde 16,5 procent van de stemmen (dit was vijf jaar geleden 6,8 procent). Forum voor Democratie volgt op de derde plaats. De partij die in maart de Provinciale Statenverkiezingen won, behaalde 11,1 procent van de stemmen. Deze nieuwkomer deed de vorige keer niet mee.

Op de vierde plek komt het CDA. De christendemocraten verloren kiezers en noteren 11,1 procent. Dat was bij de vorige EU-verkiezingen 14,0 procent. Forum voor Democratie en het CDA behaalden procentueel evenveel stemmen, maar het totaal aantal stemmen van Forum voor Democratie is hoger. Als vijfde eindigt GroenLinks, dat met 9,7 procent een hoger percentage kiezers wist te trekken dan vijf jaar geleden (6,2 procent).

De rest van de top 10 ziet er als volgt uit:

  • D66 behaalde 8,3 procent van de stemmen (was 19,8 procent);
  • ChristenUnie-SGP noteert 6,1 procent (was 7,7 procent);
  • De Partij voor de Dieren komt op 4,3 procent (was 4,4 procent);
  • 50Plus kreeg 3,8 procent (was 3,1 procent);
  • PVV eindigt als tiende partij met 3,3 procent van de stemmen (was 12,6 procent).


In Soest kwam 49,0 procent van de 35.477 kiesgerechtigde inwoners naar het stemlokaal. Dat betekent een stijging ten opzichte van 2014, toen de opkomst 44,4 procent was. De opkomst in de gemeente is aanzienlijk hoger dan de landelijke, die op 41,9 procent uitkwam.


(bron: NOS)