Midden in de samenleving

Graag kom ik in Museum Soest, in Artishock, de Beeldentuin van Hazart en in Cabrio. Of ik ga naar een concert van het Concertpodium, een optreden van PVO of Odeon of ik ga in het weekend naar een spannend (sport)evenement.

Wat mij telkens opvalt is het enthousiasme en de betrokkenheid van de vele organiserende en uitvoerende mensen die hier hun tijd en energie in steken. Bijna altijd zijn het vrijwilligers die op deze manier hun steentje bijdragen aan de samenleving door anderen een plezierige dag of avond te bezorgen. 
Ook in mijn raadswerk spreek ik veel mensen. Raadslid ben je niet van achter je bureau thuis of alleen maar in het debat in de raadszaal. Nee, raadslid ben je vooral door actief aanwezig te zijn midden in die samenleving en door te weten wat er leeft en wat er gedaan wordt. Dus kom je bij Soester bedrijven en praat je met de ondernemers, je spreekt mensen van verenigingen en organisaties en je laat je informeren door mensen die je bij Soester of Soesterbergse activiteiten tegenkomt.
Zo was ik vorige maand met onze fractie op bezoek bij Lyvore om te horen welke problemen er spelen rondom de thuiszorg en de eenzaamheid onder ouderen. Medewerkers vertelden me daar wat er allemaal gedaan kan worden om zaken in goede banen te leiden. Ook hier blijken vrijwilligers essentieel. Want het lukt zorginstellingen nog steeds om goede zorg te verlenen -ondanks bezuinigingen en werkdruk- maar de inzet van vrijwilligers blijkt steeds meer noodzakelijk. Mantelzorgers en vrijwillige ondersteuners zijn een onmisbaar onderdeel van de gezondheidszorg en ouderenzorg geworden.
Vrijwilligerswerk is de smeerolie die ervoor zorgt dat dagelijkse kleine en grote processen in de samenleving blijven functioneren. Lokale sport, cultuur, burenhulp, onderwijs, voedselhulp, schuldhulp, verkeersregeling, evenementen, buurtactiviteiten, etc. Het zijn soms grote, soms kleine bijdragen die mensen leveren, maar wel allemaal waardevol om een leefbaar Soest en Soesterberg met elkaar te creƫren. Ik heb daar veel respect voor.
Ook zelf probeer ik daaraan mijn steentje bij te dragen via vrijwilligerswerk als bestuurder van een aantal lokale organisaties. Graag steek ik alle vrijwilligers in Soest hier een hart onder de riem. Waarom ik vrijwilligerswerk wil promoten? Het geeft voldoening omdat je iets kan betekenen voor een ander en voor Soest als geheel, het geeft afwisseling en je blijft actief. Je leert nieuwe mensen en situaties kennen, je doet ervaring op en je staat midden in de samenleving.  

Peter van der Torre (VVD)
p.vandertorre@soest.nl