Rik van Zutphen: 'Times are a-changin'

Aan dat nummer van Bob Dylan moest ik denken toen ik gevraagd werd een bijdrage te leveren aan deze rubriek. Want wie had aan het begin van dit jaar gedacht dat 2020 zo’n vreemd jaar zou worden? En vreemd is nog mild uitgedrukt: ons leven is behoorlijk ontwricht en in de greep gekomen van het coronavirus.

De meest menselijke gedragingen als handen geven, een knuffel of een schouderklopje kunnen niet meer. Afstand houden is het devies geworden. Vorige week was ik bij een diploma-uitreiking van een hogeschool waar ik als docent werk. Normaal een feestelijke aangelegenheid, waarbij na de nodige presentaties en speeches de geslaagden uitbundig worden gefeliciteerd door familie, vrienden en docenten. Hoe anders was het dit jaar. Om te beginnen de locatie: in plaats van het vaste adres (een mooie kerk in het centrum van Amsterdam) was dit keer gekozen voor een sporthal, omdat alleen daar de nodige afstand kon worden gegarandeerd.

De organisatie had haar best gedaan er nog iets van te maken, maar wel met een waslijst aan maatregelen. Niet meer dan 3 mensen aan een tafeltje, ruime afstand tussen de tafels en per geslaagde twee genodigden. Meestal de ouders. Voor broers, zussen en vrienden was geen plaats. Na afloop moest iedereen blijven zitten en mochten alleen docenten op 1,5 meter afstand de geslaagde en ouders feliciteren. Het voelde allemaal nogal vreemd en kunstmatig aan. Mensen blijven nu eenmaal sociale wezens en dat afstand houden schiet er soms bij in (of: ligt ons niet zo?).

Voor de Soester gemeentepolitiek is het niet veel anders. De maanden voor de zomervakantie is veel digitaal vergaderd. Dat lijkt een oplossing en efficiënt en effectief, maar je mist toch best veel. Lichaamstaal bijvoorbeeld gaat met ruim 30 kleine venstertjes op je beeldscherm volledig aan je voorbij. En waar het politieke seizoen normaal gesproken voor de zomervakantie wordt afgesloten met een barbecue of een uitje hebben we dat dit jaar ook maar overgeslagen. Waardoor het na de laatste raadsvergadering ineens was afgelopen.

Gelukkig begint het nieuwe politieke seizoen deze week. We mogen weer fysiek bij elkaar komen, maar ook hier zullen de raadsleden in de raadszaal 1,5 meter afstand moeten houden en is er voor publiek (voorlopig) geen plaats. Napraten na afloop van een debat wordt ook tot een minimum beperkt. Maar ik ben al lang blij dat ik mijn collega-raadsleden weer in levenden lijve ga zien. Want dit najaar staan er de nodige pittige uitdagingen voor Soest op de agenda en daar zullen we elkaar allemaal hard voor nodig hebben.

Rik van Zutphen (VVD)

zutpr@soest.nl