Raadgever René Corbeij: Ooit een villadorp

Leer de mensen in de raad kennen in de rubriek Raadgever uit de Soester Courant. Deze week René Corbeij (VVD): 'Het is mijn grote wens dat de toekomstige gemeenteraden van ons dorp meewerken aan het behoud van onze fraaie historische panden.'

Ooit was Soest een villadorp

Als klein manneke wandelde ik vaak op zondagmiddag met mijn vader, vanuit het Hart, naar Villa Eickenhorst, hoek Jachthuislaan en de Koningsweg. Tegenwoordig heet het pand Horst en Berg. We liepen daar heen om eenden te voeren. Ik was toen al erg onder de indruk van het huis en de vijver. Alles was goed zichtbaar, er stonden nog geen haag en hek omheen.

Verkenningstochten

Later maakte ik als jongen een soort verkenningstochten, op mijn fiets, om mijn actieradius te vergroten en mijn omgeving te onderzoeken. Ik ontdekte dat Soest nog veel meer fraaie gebouwen herbergde. Als student, aan de lerarenopleiding tekenen en handvaardigheid, maakte ik eens een ets van Eickenhorst. De villa bleef lang een prachtig herkenningspunt, wanneer je Soest binnenreed vanaf de Biltseweg. Jammer van de hekken en struiken, die je tegenwoordig het zicht op de villa ontnemen.

Schitterende villa's

Ook door Baarn fietste ik rond. Wat mij toen opviel was dat het aantal schitterende villa’s nog groter was dan in Soest. Nog weer later kwam ik ook in andere delen van ons land terecht en zag hoeveel monumentale gebouwen er nog overeind stonden.

Gesloopt

Nog steeds maak ik regelmatig fietsrondjes in en om Soest, als raadslid, docent geschiedenis en romanticus. Niet alleen de natuur, in en rond Soest, is prachtig, de Soester duinen, de bossen, de polder, de Eng maar ook de bebouwde kom. Soest heeft nog steeds een aantal prachtige historische gebouwen. Het was vroeger ook zo’n villadorp als Baarn. Vooral langs de doorgangsweg, vanaf paleis Soestdijk richting Amersfoort, stonden meerdere fraaie huizen. Veel van deze panden zijn gebouwd in de 19e eeuw, zoals de villa’s Nieuwerhoek, Zeldenrust, Colenso, Buitenplaats, Buitenzorg en Vredehof. Elke villa beschikte over een ruime tuin met soms een vijver, enkelen zelfs met een koetshuis dan wel kleine personeelswoning. Veel van deze huizen zijn begin 20ste eeuw gesloopt, meer dan in andere gemeentes.

Herbestemming

Gelukkig is er nog een aantal bewaard gebleven, denk aan de Buitenplaats, Vosseveld, de voormalige pastorie Kerkstraat. Aan de Van Weedestraat en Steenhoffstraat staan ook nog altijd een aantal fraaie huizen, zoals de Naaivakschool. Ze hebben allen een nieuwe bestemming gekregen. Villa Eickenhorst kreeg al in 1950 een herbestemming tot kraaminrichting annex rust- en verpleeghuis. Kortgeleden is het huis weer opgeknapt en is het een appartementencomplex geworden.

Het is mijn grote wens, dat in de toekomst de gemeenteraden van ons dorp voldoende medewerking zullen verlenen aan het behoud van onze fraaie historische panden.

René Corbeij, raadslid VVD